Свидетели сме на постоянната борба между световни производители за развиването на все по-усъвършенствани технологии за по-интензивно гейминг преживяване. Мишките стават все по-удобни и по-прецизни, докато при слушалките наблюдаваме разнообразие от безжични модели и технологии за подобрение на звука. Развитието на клавиатурите обаче сякаш беше в застой, докато на пазара не се появиха предпочитаните в геймърските среди механични клавиатури.

Tronsmart е набиращ скорост производител на голямо разнообразие от безжични аксесоари, но с представянето на клавиатурата TK09R RGB компанията прави сериозен пробив на гейминг пазара. Tronsmart TK09R RGB е механична гейминг клавиатура с премиум изработка, оперираща в комбинация със специален RGB софтуер – характеристики, които по нищо не отстъпват на конкурентите в бранша.

Една от най-важните спецификации при гейминг периферията е здравината и издръжливостта при използване на устройството. С Tronsmart TK09 няма да имате притеснения относно това. Клавиатурата е оборудвана с надеждни Outemu механични клавиши, които по начин на работа са абсолютно идентични с механизми като Cherry и Kailh, използвани при далеч по-скъпи модели като Razer. Те позволяват точна и бърза реакция за около 1ms, а самите клавиши се усещат здрави и надеждни при натискане. По данни на Tronsmart всеки един индивидуален суич издържа на 50 милиона натискания или около 40 години при ежедневна употреба.

Anti-ghosting технологията, която ни е позната от ветераните на пазара, е друга характеристика, с която клавиатурата на Tronsmart прави силно впечатление. Иновацията позволява всеки натиск по клавиатурата да бъде регистриран без пропуск, дори и комбинациите от клавиши. Както при повечето гейминг клавиатури и тук имаме макро бутони за настройване на команди според личните предпочитания. Tronsmart са добавили и 8MB флаш памет, която позволява запаметяване на настройки и ефекти, така че лесно да използвате клавиатурата на различен компютър без нужда от допълнително конфигуриране.

Оставяйки настрана техническите характеристики, може би най-важното отличително качество на геймърската клавиатура е нейният външен вид. Различните видове подсветки, визуални ефекти и дизайн, са нещата, които привличат погледа към определен модел. В тази категория Tronsmart отново не остават по-назад. Компанията е разработила специален софтуер за контрол и синхронизиране на RGB подсветката, който се явява директен конкурент на този, използван при Razer. Софтуерът на Tronsmart, наречен Radiant, работи за всички модели от гейминг линията на компанията, като предлага множество интересни ефекти и пълните 16.8 милиона цвята. Иновативният софтуер позволява комбинирането на цветове и движения на периферните устройства на бранда в едно цяло. Създаването на ефекти от множество преливащи се цветове между всички периферни аксесоари става бързо и лесно с няколко клика върху готовите предложения в интерфейса на програмата.

А изборът от ефекти в Radiant софтуера е наистина впечатляващ, особено сравнявайки го с повечето геймърски клавиатури в този ценови клас. Едни от най-интересните ефекти, които имаме тук са, например, Spectrum Cycling (бавно преминаване през всички 16.8 милиона цвята), Ripplе Radiates (избран цвят, който пулсира при движение) или Beat-Driven Light Show (позволява ритмична смяна на цветовете на подсветката при определена музика или сцена). Налични са още много режими и ефекти, които могат да синхронизират светлините на клавиатурата с музиката и сцените от играта. 

Не на последно място комфорта при работа с клавиатурата е осигурен от ергономичния дизайн на поставката за ръка и китка. Те застават удобно върху повърхността, така че да се усеща лекота в ръката и китката при работа.

Днес на пазара на геймърски аксесоари се предлагат все по-разнообразни по функционалност и дизайн клавиатури. Tronsmart TK09 е тук, за да предложи на съвременния геймър една достъпна алтернатива на повечето реномирани марки гейминг периферия. Започвайки от механиката, скрита във всеки един бутон, внедрените последно поколение технологии, усъвършенствания RGB софтуер и стигнем до ергономичния дизайн, този модел на Tronsmart несъмнено слага в джоба си конкуренцията.